Godbidder i træningen – go eller no-go?

Er det ok at træne med godbidder eller skal jeg hellere lade være?

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået det spørgsmål. Og det er et emne, der virkelig kan skabe debat. Her får du mit syn på sagen – baseret på mine erfaringer og viden om hesteadfærd og hestetræning.

 

Når du spørger mig om du skal bruge godbidder eller ej, så er det korte svar følgende: Jeg mener, at godbidder godt kan bruges i træning af heste. De bør dog bruges med omtanke – og ikke til alle heste.

 

At bruge godbidder i træningen er en såkaldt positiv forstærkning. Vi gør noget positivt for at få hesten til at gentage en ønsket adfærd. Hvis vi fx ønsker, at hesten skal vende sig om, hver gang vi er gået ud fra folden, kan vi give den en godbid, når den har gjort det, for at lære den, at det er den ønskede adfærd.

 

Vi kan også bruge godbidder, når vi vil bede hesten om at lave strækøvelser (der er en grund til, at mange kalder strækøvelser for gulerodsøvelser 🙂 )

 

I disse tilfælde, er det min erfaring, at godbidder kan have en positiv effekt.

 

MEN

 

For der er et “men”. Der kan være ulemper, når man bruger godbidder:

  • “Hesten i lommen”. Hesten bliver så fokuseret på godbidderne, at den ikke fokuserer på træningen – den fokuserer i stedet på at få mulen ned i lommen, hvor godbidderne kom fra. Min hest Braveheart er ekstremt madglad og det fungerer ikke at bruge godbidder i træningen. Jeg har gjort det før – og da det ikke gav god effekt, fordi han er så madglad, ja, så skal det så “af-trænes” igen. Det tager tid med en madglad hest.
  • I træning fra jorden, kan det fungere med godbidder, men hvad så, når du sidder i sadlen? Ja, der er det ikke altid optimalt, at belønne med godbidder. For at belønne en bestemt adfærd, så skal belønningen jo komme lige når hesten har udvist den ønskede adfærd. Og det er ikke sikkert, at det går så stærkt at finde en godbid frem under ridning. Og i øvrigt kan det også give bagslag, hvis du er til stævne – og hesten går i stå midt i det hele, fordi den regner med at der er en godbid på vej….
  • Når du er på tur og har behov for at hesten gør en bestemt ting – og du så ikke har godbidder med, hvad så….

 

Og så er der endnu en ting, der får mig til at svare, at det skal være med omtanke. Jeg har det sådan, at jeg langt hellere vil have at Braveheart laver ting, fordi vi har en god forbindelse og han synes træningen er sjov end at han kun gør ting, fordi der falder en godbid af. Som nævnt har jeg arbejdet med godbidder før, men vores træning er blevet meget bedre nu, da der er et mere optimalt fokus. Braveheart får en godbid, når jeg henter ham fra fold – og 2 når han kommer retur på folden. Godbidder bruger jeg ellers kun, hvis fx dyrlægen eller trimmeren er på besøg, og Braveheart har en anden mening om, hvad han skal lave på det tidspunkt.

 

Hvis du gerne vil bruge godbidder og oplever du nogle af ovenstående udfordringer, så kan du overveje at bruge klikkertræning. Kort fortalt handler klikkertræning om præcision i kommunikationen mellem dig og hesten. Vi anvender et præcist klikkersignal for at fortælle hesten, hvilken adfærd den bliver belønnet for at udføre. Når hesten har lært at klikket betyder, at den får en belønning, kan vi anvende det i træningen af nye øvelser. Ønsket adfærd resulterer i et klik hvorefter godbidden gives. Ved at lære hesten at klikket kommer først, får man bedre timing, da der er mere tid til at give den godbid, som en del heste virkelig søger.

 

Sidst vil jeg nævne, at du naturligvis også kan belønne hesten ved at ae den – og ved at hjælpe den til at få glæde af såkaldt neurokemisk belønning. Forskning i hestes hjerner viser, at hestes adfærd kan ændre sig, hvis hestene opmuntres til at bygge nye forbindelser i hjernen. Det gør de, når de er stress-frie og nysgerrige. Den aktivitet, der kommer af at være nysgerrig, føles godt for hesten og er en af nøglerne til mental vækst og sundhed for heste. Så sørg for grounding, rolige og positive omgivelser og at give hesten plads til at være nysgerrig.

 

God fornøjelse.

 

HorseMama-kram ?

Camilla