Hey.. hvor er du på vej hen???

Hey.. hvor er du på vej hen???

Om at finde balance og harmoni – også med unghesten

 

Min hest Braveheart er 3 ½ år. Han er en irish cob. Min anden af slagsen. Den første jeg har haft fra lille. Min gamle hest havde en meget stærk vilje, og var samtidig meget følsom. Sådan er Braveheart også.

Det kræver en indsats at skabe balance og harmoni med sin hest. Når man har en hest med en stærk vilje og et følsomt sind, kan det kræve lidt mere. Når man har en unghest med en stærk vilje og et følsomt sind, kræver det en hel masse. Det kræver en masse fokus, indføling, tålmodighed – og at man selv er ekstremt nærværende og afbalanceret.

Det er en læreproces at nå frem til at skabe balance og harmoni med en unghest som Braveheart. Og det ser ikke altid specielt graciøst ud. Og dem jeg omgås med der hvor Braveheart bor, har helt sikkert alle sammen set mig se opgivende ud ind imellem. For – som nævnt – er det krævende. Enormt krævende. Samtidig er det også helt fantastisk spændende. Og lærerigt. Og givende.

 


Hey du… hvor skal du hen, Braveheart???

Illustration: Mette Winter Sørensen, hestemaler.dk

Det er sket at Braveheart pludseligt har vendt sig 180 grader og er gået væk fra mig med bestemte skridt mod nærmeste balle hø. Nogle mennesker vil sige, at det er fordi han er fræk, uopdragen, en ballademager…. Det er det ikke. Det er sket, fordi jeg ikke var opmærksom nok. Jeg viste ham ikke vejen og overså hans signaler. Det kan man komme til i en travl stald. Du kender godt det der med at du kommer gående med din hest og en eller anden lige slynger et spørgsmål ud, ikk’? Det kan du da lige hurtigt svare på… Ja, det kan du – men det tager fokus fra det du laver. Og når du har med en unghest at gøre, som søger svar på spørgsmål hele tiden, så nytter det ikke noget, at du mister fokus og svarer på de andres spørgsmål i stedet for hans.

Man kan faktisk sige at hvor balance og harmoni altid er vigtigt i forholdet til hesten, så er det endnu mere vigtigt, når man har med ungheste at gøre.

 


Hvordan er det så lige med det der balance og harmoni…

Balance og harmoni er to begreber, som du ofte vil høre fra min mund. Og så tænker du måske… er det ikke det samme? Tjaaa…. de to begreber er relaterede, men der er en forskel.

 

Balance

Ifølge ordbogen er balance: tilstand af ligevægt mellem modsatrettede fysiske eller psykiske kræfter. Ser vi på et menneske og en hest skal der være balance i relationen. I kommunikationen. I vores forståelse for hinanden. Vi skal forstå hestens signaler og vi skal hjælpe hesten med at forstå vores. På den måde opstår balancen imellem os.

 

Harmoni

Når der er balance, opstår harmonien. Harmoni betyder ligevægt i helheden. Altså i partnerskabet/ekvipagen. Når der er harmoni, finder vi følelsen af ro – der hvor vi føler, at vi kan klare det hele sammen og vi opnår et fantastisk samarbejde. Et flow i vores bevægelser.

 

Balance og harmoni er ikke noget vi bare lige opnår. Der skal skabes forståelse og tillid. Og det tager selvfølgelig tid at spore sig ind på hinanden. Og jo yngre hest, des mindre har den selvfølgelig lært af mennesker. Man må udvikle sig sammen. Opbygge tillid og respekt. Så skal balancen og harmonien nok komme.

Dette indlæg er det første, hvor jeg skaber fokus på arbejdet med ungheste. På vigtigheden af balance og harmoni – da det skal til for at give en ung hest den støtte og de rammer den har brug for i sin udvikling.

Der vil komme mere herfra – bl.a. fordi jeg har startet et samarbejde med Camilla Høfler omkring arbejde med at forberede ungheste til tilridning. Det kommer der mere information om snart. Når det kommer, vil der komme en opdatering af dette indlæg med link til yderligere information. Stay tuned 🙂